От бюджета на НЗОК може да се направи само един извод – това е отказ от здравна политика. Това каза в предаването "Лице в лице" бившият здравен министър Петър Москов.

По думите му параметрите на този бюджет противоречат на всеки един писан документ, стратегически, за това накъде, по какъв начин българското здравеопазване трябва да се изравни като структура, като модел на финансиране, като ангажимент на държавата към европейските си аналози.

"От този бюджет липсва всякаква идея за промяна на статуквото, има доволно нахранване на икономическите групи, които седят зад цялата неефективна болнична структура и няма никаква стъпка в посока на това, което правихме няколко години поред да отбременяваме болничната система за сметка на натоварване и по-голямо финансиране на доболничната, което е и смисълът на една здравна реформа, за да може хората да намерят здравеопазване там, където им е нужно".

Икономическите групировки са тези, които стоят зад всяко едно решение, бламиращо желанието на държавата да въведе правила и ред, допълни Москов.

"Те не са една и две. Тези икономически групировки са свързани понякога и с ръководства на държавни болници, които се източват. Не е нужно това да е частна структура".

"Всеки един национален или европейски консенсус, националната стратегия за здравеопазване, програмата за реформи „20 – 20” е свързана с все по-голямо изместване на тежестта към доболничната система, защото това първо е по-добре, е превантивно, преди да е настъпила тежестта на заболяването, което изисква болнично лечение, свързано е и с възможност това да бъде най-близо до там, където живеят хората.

Не на последно място това е и по-ефективният икономически начин да бъдат през превенция, през профилактика, през хващането на заболяването в начален стадий – да бъдат лекувани хората".

В момента болниците са излезли от статута на медицински заведения и са се превърнали в част от търговска схема, свързана с приток на пари, това е истината, допълни Москов.

Този бюджет означава финансиране на тези неефективни структури.

Според Москов двете забрани – да бъдат финансирани нови дейности в здравеопазването и да бъдат финансирани нови медикаменти – е вик на безпомощност.

"Това означава от анархията, която заварихме през 2014 г., да се премине към комунизъм. Начинът, по който в европейските държави се случва регулацията, финансирането и развитието на здравеопазването е загърбен с признанието за невъзможност по демократичен път да се управлява тази система и тя бива заменяна от забрани".

Проблемите с лекарствата според Москов могат да се прекратят с електронна платформа за централизиран търг.

„Миналата година това започна като процедура, лобитата, които стоят зад схемите, блокираха това в КЗК, жалбите паднаха и се надявам, че вече ще се проведе. Ако това тръгне наистина, хората ще видят резултат и за част от тези неща самите болници ще усетят ефективността”.

Генералното решение не е да сложиш полицай до всеки болничен мениджър и това не работи, защото някой трябва да контролира после полицаят, а това, което въведохме края на миналата година – електронна публична платформа – най-ниска цена за определена молекула – няма търговско име. Ако активното вещество е едно и също, болниците купуват него. То трябва да е генерично.(...)

Това е начинът да се разкъсат тъжните корупционни връзки, които са завладели цялото общество, включително и здравеопазването.

Борбата са корупцията е свързана с конкретни  промени в нормативна уредба, а не с крясък. Скучна работа е борбата с корупцията", допълни Москов.

Петър Москов каза още, че познава новият здравен министър Кирил Ананиев, вярва в професионализма му и му желае успех.

По думите му не е толкова важно формалното образование на министъра, а въпросът е каква политика би могъл да изпълнява той и екипът му и към каква политика е склонно да върви парламентарното мнозинство.

Петър Москов допълни, че познава бившият здравен министър Николай Петров от много години и не си гради мнението за хората върху единични случаи или факти.

Той допълни, че въпреки всичко, което се случва, продължава да цени и да уважава Николай Петров като един от хората, който с действия е показал, че може да има промяна в системата.

Уважавам решението на Николай Петров да подаде оставка, допълни Москов.