Вариантите за следващ кризисен трети мандат са пет и те включват всички партии освен ГЕРБ и “Продължаваме промяната“, чиито опции вече се провалиха. Остават „Възраждане“, ДПС, БСП, “Демократична България“ и „Български възход“.

Спекулациите обаче сочат за фаворити в това раздаване “Демократична България“ и БСП. Корнелия Нинова вече призова всички лидери да седнат на масата и разговорите да са на високо равнище.

Вчера Бойко Борисов призова Христо Иванов да направи правителство и да бъде премиер. Днес той отговори.

"Борисов почва с кьорфишеци и интриги, ще номинира премиери от други партии при невръчен трети мандат. Сами разбирате, че това е просто опит да измести темата. Има един много прост въпрос - готова ли е българската политическа класа да премине към съществуване без договорки и коалиции, но да върви към ограничаване на руското влияние и корупцията”, коментира Иванов.

Той допълни, че трябва да се разговаря за принципи и приоритети на база документи, а не за коалиции.

От ПП също отговориха, скептично.

„Вижте, това не е двама души да седнат на кафене и да се разберат, не. Тук става въпрос за принципни политики. Аз вярвам, че е много малък шансът да има правителство с третия мандат“, каза Кирил Петков.

Позиция за третия мандат дойде и от ГЕРБ - ако той е при БСП няма да го подкрепят, но ако е при ДБ - ще водят разговори.

„Ние, когато получихме първия мандат заявихме, че няма нищо по естествено партии от едно европейско семейство, каквито сме ГЕРБ-СДС и ДБ да разговарят за приоритети и правителство“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

И ДПС, и БСП, и „Български възход“ обявиха през последните дни, че са готови да вземат мандата и да направят опит. Днес обаче се въздържаха от коментар. „Възраждане“ бяха категорични, че трябват спешни избори.

„Политическата сила, която получи третия мандат, е най-добре да го върне веднага, за да не губи повече време на България“, посочват от партията.

Дали ще има консултации между партиите и ще доведе ли това до резултат ще стане ясно в близките дни.

Какви са сроковете по конституция оттук нататък?

Президентът има една седмица да връчи третия мандат, тоест - до 16 януари. Партията, която го вземе, няма срок за връщането му, но се приема, че две седмици е приемливият срок. Така още на 31 януари при провал на мандатите президентът може да разпусне парламента и да насрочи изборите.

Все по-реалистично изглежда датата на следващия вот да е 2 април. Разбира се, всичко това може да бъде избегнато, ако с третия мандат се състави кабинет.