Пет партии изпращат депутати в Европа, а ГЕРБ печели изборите с преднина от около 5% пред БСП. Това сочат последните актуални данни на Централната избирателна комисия при повече от половината обработени протоколи. Избирателната активност е малко над 26%.

При 74,92 на сто обработени протоколи от секционните избирателни комисии към 8.45 ч. ГЕРБ има 30,62 на сто от вота на евроизборите. За "БСП за България" процентите са 24,59. ДПС печели 13,73 на сто от гласовете на избирателите, а ВМРО-БНД - 7,76 на сто. Данните са публикувани на сайта на ЦИК.

"Демократична България" остава над бариерата с 6,82 на сто.

Повече от 100 сигнала и жалби са постъпили в ЦИК, няма сериозни нарушения. Най-голям проблем имаше с машинното гласуване.

Продължава броенето на бюлетините в зала „Арена Армеец” в София, проблеми има и в Хасково и Враца.

Окончателни резултати ще бъдат обявен в пет дневен срок, както е в Изборния кодекс. След това въз основа на методиката ще стане ясно всяка една партия какви мандати има и според преференциите, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

По думите му в ЦИК не са постъпили жалби за проблеми при предаване на протоколите. В Лясковец е имало разминаване в номерата на протоколите, там РИК е взела необходимите мерки и всичко протича нормално, посочи още Александър Андреев.