Община Перник ще получи на 31 декември 30 млн. лева, за да се справи с ВиК кризата, оставила близо 100 000 души без нормален достъп до питейна вода. Това стана ясно след извънредното заседание на Министерския съвет.

По-рано миньорският град получи още над 4 млн. лв. „Стават към 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета – включва довеждане на вода, нов магистрален водопровод, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на ВиК в града”, обясни премиерът Бойко Борисов.

По думите му машините и бригадите ще работят и в навечерието на новата година.

Догодина Перник ще реализира и цялостен воден проект за 120 млн. лв. с европари, след който ще има чисто нови пречиствателни станции и довеждащи водопроводи и нова ВиК мрежа. „Това не е правено през последните 70 години”, отбеляза кметът Станислав Владимиров.

МВР започва проверки във всички ВиК дружества в страната, съобщи Борисов. По думите му първата „реализация” в тази връзка е в Плевен. Премиерът обаче не даде повече подробности. По-късно пред журналисти икономическият министър Емил Караниколов уточни, че в северния град акцията е във връзка с управлението на отпадъците.

Той изрази надежда, че режимът в Перник ще бъде отменен в края на януари при дебит между 400 и 900 литра в секунда (в момента е под 200 - б.р.), като за целта предстои тежка работа - с влизане на обучени специалисти в пещери, пълни с вода, както и сондажи в района на самия язовир, които трябва да се правят внимателно, за да не бъде засегната екосистемата.