Пенсионната реформа се замразява през 2015 г.- за това се договориха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, социалният министър Ивайло Калфин и синдикати на решителна среща в Министерския съвет в неделя.

Това е записано в меморандум за разбирателство, който днес подписаха правителството и синдикатите в сградата на Министерския съвет. Така партията-мандатоносител ГЕРБ отстъпи от първоначалната си идея за увеличаване на стажа и възрастта с 4 месеца още от догодина. Премиерът Бойко Борисов обаче нарече решението национално отговорно, а не "политически актив".

До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата, решиха още управляващите.

В меморандума е записано още, че през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране.

Правителството и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

През изминалата седмица имаше разпалени спорове за това как да се случи покачването на пенсионната възраст.

Правителството предложи през 2015 г. възрастта за пенсиониране и стажът да нарастват плавно с по 4 месеца за най-масовата категория труд. Така през 2018 г. мъжете ще се пенсионират на 65 години, а жените през 2021 г. - на 63. Социалният министър предлага стажът и възрастта да нарастват не с 4, а с 2 месеца.

Друг вариант предвиждаше плавен растеж на възрастта до 2036 г. с един месец за мъжете и два месеца за жените. И двата пола ще се пенсионират на 65 години.

Според други варианти се предлага отново пенсиониране на 65 години и за двата пола, но до 2028 г. При мъжете възрастта ще се увеличава с 2 месеца до 2016 г., а след това с 1 месец. При жените - с 2 месеца до 2017 г., а от 2018 г. с 4 месеца.

От човешка гледна точка

Румяна Симеонова е помощник в дом за възрастни хора. Днешното решение ще й позволи да излезе в заслужен отдих догодина.

„Работата е доста отговорна, работим с възрастни хора, и санитари сме, и медицински лица, когато се наложи, на нощни смени работим, работата е трудна и чакам с нетърпение да се пенсионирам.", казва тя.

Въпреки че Румяна хваща последния влак за пенсия, остава мисълта за децата й: „С тая реформа не искам да мисля децата ми на колко ще се пенсионират, здраве им пожелавам, дано реформата бъде в плюс за всички”.

Национално съгласие или политически дивидент

„Търсим национално съгласие за пенсионната реформа, не търсим никакъв политически актив”, коментира след срещата премиерът Бойко Борисов.

Той отбеляза, че е приел стажът за пенсиониране на трета категория труд да продължи да се увеличава с четири месеца. „Така създадена пенсионната система, тя е така кърпена, че не може да функционира”, коментира премиерът.

По думите му както в банковата, така и в пенсионната система години наред партиите и политиците „като щрауси са си крили главата в пясъка". „С 53% от бюджетните пари от данъците плащаме пенсии, а имаме частни пенсионни фондове, всичко е обърнато с главата надолу”, каза министър-председателят.

Тох беше категоричен, че между властта и синдикатите няма разминаване по нито една от темите за реформата. „Не може цял живот да плащаш малко като пенсия и след това като пенсионер да искаш висока пенсия”, каза премиерът. Бойко Борисов призова всички политически сили в Народното събрание, заедно с работодатели и синдикати да разговарят и да направят така, че да гарантират доходите на хората и пенсиите.

„Ние можем и сега с мнозинството, което имаме, силово да наложим. Нито държавата е наша, нито съдбата на хората трябва да се реши от една или няколко партии", коментира той.

Премиерът заяви, че разговорите с работодателите продължават. Борисов е поел ангажимент лично да разговаря с лидерите на парламентарно представените партии, които не участват в управлението.

По отношение условията за пенсиониране в различните сфери Борисов отбеляза, че иска да се разделят работещите в системата за сигурност като полицаи, жандармеристи и пожарникари, от онези, които работят в администрацията. „Аз съм сигурен, че ако питаме колегите от ДАНС, те и 70 години да им направим възрастта за пенсии няма да протестират при заплатите, които имат”, коментира той.

Удовлетворение за синдикатите

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи решението за замразяване на пенсионната реформа като „формула на стабилност в главите и в сърцата и в умовете на много българи”.

„От друга страна, успяхме да намерим формулата как да подкрепим пенсионната система, така че финансово тя да бъде стабилна и да гарантира правата на осигурените лица в една по-голяма пълнота и по-голяма връзка с това какво са внасяли като вноски”, заяви още Димитров след срещата с представителите на правителството.

По думите му, дългосрочният план за пенсионна реформа, който трябва да бъде изготвен до 31 март, трябва да има подкрепата и на опозицията в парламента. „Ще настояваме, ще искаме тяхната воля и участие, за да е ясно, че когато договорим до края на март, а и подпишем всички, в следващите години 10-15-20, колкото можем, ще осигурим стабилността на пенсионната система, на публичните финанси и на правата на хората. И никой няма да се упражнява политически оттук нататък с тази материя, няма да я ползва преди избори, да дава на някого, да обещава, или да не дава, а всъщност ще спазва и ще изпълнява тези съвместни договорености, които ще имат най-вероятно и тежки въпроси”, заяви лидерът на КНСБ.

Според синдикалиста все пак ще се наложи увеличение на здравните вноски. „Няма начин да няма увеличение на стажа, но занапред, не днес”, допълни Димитров.

„Имахме споразумение от 2010 г., което започва с първа точка, под което стоят подписите на всички организации на работодателите, с изключение на една, ако не се лъжа, че сме съгласни всички да се криминализира укриването на неплащането на осигурителни вноски. Така че кой си е променил мнението и каква е причината, е друг въпрос. Но съгласие е постигнато тогава. Понякога дори и да няма съгласие, ще трябва да има решение”, подчерта Димитров.

„Не мисля, че дори полицаят на улицата трябва да се пенсионира по-рано от миньора под земята”, добави още Димитров.

Бизнесът: Това е сепаратизъм

Бизнес организациите разбраха от медиите за подписаното споразумение между правителството и синдикатите. От Българската стопанска камара заявиха, че това са сепаратистки действия, които поставят под въпрос ролята на тристранния диалог.

Освен това, БСК смята, че със споразумението правителството се отказва от реформите.

"Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии! Може би синдикатите отново са размахвали заплахата от организиране на протести с участието на заети в отдавна доказалите своята безперспективност отрасли", пишат от БСК.

"Споразумения, които са зад гърба на третата страна в тези споразумения, обричат една социална политика най-малкото на "натискане" на работодателите и работодателите постепенно да се превръщат в застрашен вид. Когато няма работодатели, няма да има устойчиви работни места, няма да има заети, няма да има синдикални членове", заяви пред БНР шефът на БСК Бождар Данев.

Организацията заяви, че е "за" криминализиране на укриването на осигуровки, но само при симетрична вина за работодателя и подчинения.

Според Данев се дава възможност вноските за пенсионно осигуряване да не отиват по универсалните пенсионни фондове, а към Националния осигурителен институт, което ще доведе до смущения в социалните системи.

"Засега работодателите не са канени да обсъждат нито един от тези въпроси с правителството. До дни ще стане ясно дали Българската стопанска камара и другите представителни работодателски организации ще се оттеглят от националния тристранен диалог", заяви Божидар Данев.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа