Пенсионерите с най-малки и с най-високи пенсии ще получат най-осезаема индексация на пенсиите си. Това предвижда проектът на бюджет на Държавното обществено осигуряване, с който bTV разполага.

От януари минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава от 250 на 300 лева. Максималната става 1440 лева.

До март включително всички пенсионери ще продължат да получават по 50 лева отгоре на месец, пише в проектобюджета, а през юли пенсиите ще получат традиционната актуализация - 5 на сто - малко по-малко, спрямо юли тази година.

Минималното обезщетение за безработица ще е 12 лева на ден. Сумите за майчинството и болнични се запазват.

Цено Спасов е с 53 години трудов стаж, част, от които в първата, най-тежка категория. Пенсията му е 650 лева.

"Над 100 лева давам за лекарства, та съм така тъъъънко-тънко, понеже съм организиран човек. Като взема пенсията, първо си разплащам всички борчове и след това каквото остане", казва Цено Спасов.

Според проектобюджета от януари минималната пенсия става 300 лева. С това тя все повече се доближава до размера на останалите пенсии, които получават хората с по-голям принос в системата, като Цено.

"Ако ще увеличаваме, да увеличим на всичките еднакво, с еднакъв процент. Е, оня ще вземе повече – ами ще вземе, работил е човекът и затова ще вземе", допълни Цено.

От януари се планира ръст и на максималната пенсия с 20 на сто. Така тя става 1440 лева. Досега тя растеше, ако расте максималният осигурителен доход. За догодина обаче се предлага тази връзка да не важи. Така пенсията ще скочи, без да скачат осигуровките за хората с високи доходи.

"Предизборен изглежда със сигурност. В него не е запазена нито макроикономическата логика, нито логиката на пенсионната система. Това се прави единствено и само, защото предстоят избори догодина", каза икономистът Стоян Панчев.

Подобни твърдения имаше и миналата седмица по повод други планирани промени в социалната сфера. Тогава министър Деница Сачева коментира така:

"Що се отнася до опита това да се изкара като предизборно обещание - изборите са още далече. Има още 6 месеца поне до тях", заяви Деница Сачева.

Всички пенсионери ще продължат да получават по 50 лева бонус до март включително, а от юли ще имат актуализация на дохода си с 5 на сто.

Проектобюджетът за догодина предстои да се разгледа във вторник от Надзорния съвет на НОИ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!