Еднократна диференцирана добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври пенсионерите с пенсии до 400 лева. Идеята на ръководството на КНСБ е парите да послужат като компенсация за поскъпването на тока. Това ще струва на държавата около 60 млн. лева.

Синдикатът настоява още за увеличаване с половин процент на вноската във фонд „Безработица”, което ще даде възможност за вдигане на минималното дневно обезщетение от 7,20 на 9 лева.

От профсъюза поискаха отново всички пенсии да бъдат индексирани с 10% от следващата година, а минималната работна заплата да стане 330 лева от началото на 2013 г. Според КНСБ увеличението може да се реализира чрез вдовишките надбавки за 750 млн. лева, които от 2013 г. ще бъдат изплащани от Агенцията за социално подпомагане.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България настояха още за промени в Кодекса на труда, които да задължават работодателите да заплащат на стажантите, а също и на наставник, който да обучава и да отговаря за стажуващите. КНСБ предлага държавата да заплаща на наетите младежи както социални, така и здравни осигуровки, а стажът да завършва с полагане на изпит.