Твърденията на ръководството на Прокуратурата на Република България от днешния им брифинг са пример за тъжното неразбиране на процесите, свързани с европейските институции и Плана за възстановяване и устойчивост, както и опит за манипулиране на общественото мнение чрез целенасочено смесване на полуистини и неверни твърдения.

Това написа във "Фейсбук" бившият вицепремиер Атанас Пеканов в отговор на твърденията на заместниците на главния прокурор Иван Гешев по време на брифинг, състоял се по-рано днес.

Пеканов подчертава, че служебното правителство не е искало да прави промени в прокуратурата чрез Плана вместо Европейската комисия и заявява, че може да го докаже чрез кореспонденцията си с ЕК.

"От ден първи, когато поех ролята да управлявам процеса по планиране и приемане на ПВУ, този въпрос настойчиво е поставян от ЕК. Това е лесно доказуемо чрез писмената кореспонденция между правителството и службите на ЕК, свързано с разписването на конкретните проекти и текстове на реформите в ПВУ", пише още той.

Бившият вицепремиер пише още, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост се отпускат не просто за усвояване на пари чрез инвестиционни проекти, а само в комплект с належащите реформи по сектори за отделните страни-членки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!