Прокуратурата ще проверява договорите за особени залози в строителството на американските централи ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев на извънреден брифинг.

Той показа два такива договора, сключени от Националната електрическа компания (НЕК) през 2002 г. и 2005 г., след което по-късно през деня ги внесе при главния прокурор Сотир Цацаров.

Според контрактите, ако държавната НЕК бъде обявена във фалит и не може да плаща за електроенергията на двете централи по 15-годишните договори, сключени по времето на кабинета „Костов”, приходите на американските ТЕЦ-ове са гарантирани с приходите от енергоразпределителните дружества. Към момента на сключване на договорите за особени залози ЕРП-тата все още са били държавна собственост.

Одитен доклад от 2011 г. показва, че ако НЕК спре да плаща, по сключените особени залози с двете централи ще дължи повече от 13 млрд. лв.

„Проверката в електроразпределителните дружества е започнала. Ако тези сигнали показват нарушения и има данни за престъпления, включително и в НЕК, тогава обхватът на проверката ще бъде веднага разширен”, коментира главният прокурор. Цацаров не се ангажира със срок кога ще приключат проверките в енергетиката.

Добрев окачестви тези действия като „много странни”, най-вече от морална гледна точка, защото всички потребители на електроенергия в България са били превърнати в гаранти на една инвестиция. „При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи – тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата НЕК при положение, че тя осигурява кредита?” попита Добрев.

„По своята същност представляват залог на сметките на всички потребители в България, срещу вземане на кредит за тези централи,” отбеляза министърът. Той ще предаде всички документи на главния прокурор Сотир Цацаров, който трябва да прецени дали действията са били законосъобразни.

„Те са осигурили гаранции за инвеститора от всички потребители в България за една инвестиция. Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти,” обясни още икономическият министър в оставка.

Делян Добрев посочи, че договорът от 2002 г. е под формата на писмо и е за милиарди левове. Той е подписан от изпълнителния директор на НЕК и от изпълнителния директор на „Марица Изток” 3 АД.

Договорът за „Марица Изток 1” е от 2005 г. и е сключен с AES с разрешение от министъра на енергетиката – тогава Румен Овчаров. Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от „Електроразпределение-Варна” АД и „Електроразпределение-Пловдив” АД, Подписан е от тогавашния министър Румен Овчаров.

Министърът заподозря, че американците са искали с тези залози за да получат изгодни банкови кредити с които да направят обещаните ТЕЦ-ове. Въпросът е без тези гаранции биха ли поели риска да строят. bTV потърси за коментар хората подписвали скандалните особени залози. Те обаче не отговаряха на мобилните си телефони. Главният прокурор е готов да разшири проверките за злоупотреби в енергетиката.

По-ниската цена на тока е законна

Решението за намалението на цената на тока на енергийния регулатор е законосъобразно, категоричен бе Делян Добрев. С това свое изказване той отрече хипотезата на депутата от Коалиция за България Михаил Миков, че новата цена на електроенергията може да бъде отменена, защото председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова нямала диплома за висше образование.

„Пред мен Юлиана Иванова винаги е твърдяла, че е инженер по енергетика, както и пред вас,” каза Делян Добрев, но призна, че не е виждал дипломата й.

„ДКЕВР е колективен орган. За да бъде в сила едно решение, трябва да има 4 гласа „за” от 7. На това заседание са присъствали 6 члена на комисията, така че дори да се изключи г-жа Иванова, пак има 5 гласа „за”, които са повече от необходимите 4,” каза изчисли министърът в оставка.