Командироването на лекари за придружаване на деца и обучение в чужбина и издаването на формуляри S2 от бившия вече директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров е било предмет на подробна комуникация между него и здравния министър д-р Петър Москов още в началото на декември 2015 г. Това става ясно от документи, с които bTV разполага.

Вчера в bTV Новините ви показахме данни от последната проверка на инспектората към МЗ във фонда.

От нея става ясно, че лекари и служители на фонда са командировани без пациенти, включително и с цел специализация и обучение, като средствата за тези пътувания са били разходвани от бюджета за лечение на деца.

Снимка: bTV

bTV показа командировъчна заповед, подписанa от Павел Александров, с която той изпраща лекар в Париж на курс по детска лапароскопска хирургия. Разходите трябва да се отчетат по параграф “лечение на деца”.

В други заповеди служител на фонда е пътувал неколкократно до Турция с цел решаване на административни и счетоводни въпроси, но отчетените разходи са били от перото в бюджета "лечение на деца".

Освен това Павел Александров е издавал неправомерно формуляри S2, с които се удостоверява правото на здравна помощ зад граница.

Докладът излезе наяве в пика на скандала около фонда, започнал с ареста на ръководителя му, продължил с назначаването на нов и опасения на неправителствени организации, че целта на цялото мероприятие е лечението на деца в чужбина да мине изцяло в ръцете на МЗ.

На 7 декември м.г. здравният министър д-р Петър Москов иска официално обяснение по ред въпроси, сред които и тези за командировките и формулярите. 2 дни по-късно, на 9 декември, Александров отговаря.

По въпроса с командировките на лекари, той посочва, че изпращането на медици „се основава на изрични решения на Обществения съвет за всеки отделен случай, които са обвързващи за директора”.

Снимка: bTV

Александров е категоричен, че лекари са били изпращани в случаите, в които състоянието на конкретния пациент е налагало това.

Снимка: bTV

„Следва да се обърне внимание, че българските лекари са изпращани в чужбина и за да участват в провежданите лечебни процедури, в резултат на което придобиват опит и се създава възможност лечебни процедури от същия вид да се извършват в Република България без да е необходимо децата да бъдат насочвани за лечение в чужбина”, посочва още Александров.

По въпроса с формулярите S2 Александров отбелязва, че за три години на държавата са спестени 44 млн. лв.

Снимка: bTV

„За същия период няма решение на Министерство на здравеопазването относно издаването на формуляра (...) формулярът се издава от години с мълчаливото съгласие на Министерството на здравеопазването. През последните няколко години в Център „Фонд за лечение на деца” са извършени множество проверки от различни органи, като не са налице констатирани нарушения по отношение на формуляр S2”, пише Александров.

Снимка: bTV

От разследването на bTV Новините вчера стана ясно, че са подписани договори с фирма за съдействие за прегледи, настаняване и извършване на медицински процедури, като в договора не е разписана цена, а фондът е плащал на тази фирма само срещу предоставяне на фактура.

Става въпрос за два контракта с Гюрай Ходжев ЕООД - представител на турската "Аджъбадем". Изплатените средства по тези споразумения са за 453 хиляди лева. В договорите обаче няма цена. Самият д-р Ходжев също беше арестуван и пуснат под гаранция.

Снимка: bTV

Въпрос вероятно в тази връзка задава и министър Москов: „Сключвал ли сте договори за дейности, които Център „Фонд за лечение на деца в чужбина” не следва да осигурява и съответно да финансира за своите заявители, в които липса ясно и недвусмислена цена на договора? Заплащал ли сте на изпълнители дейности, които не са включени в предмета на договорите?"

Снимка: bTV

„Предметът и характерът на някои от договорите не позволява посочването на цена в абсолютна стойност, а и цената не е задължителен елемент от договора”, отговаря Павел Александров.

„Убедена съм, че МЗ е знаело много добре какво прави г-н Александров. Директорът на фонда няма как да изхарчи и една стотинка без знанието на министерството. Фондът е второстепенен разпоредител със средства, а министерството е контролният орган”, каза в студиото на „Тази сутрин” бившият член на Обществения съвет към фонда Надежда Цекулова.