„Обединените патриоти” подготвят законови промени за модела на финансиране на политическите партии.

Темата стана отново актуална, след като при дебата по бюджета за 2020 г. субсидията изненадващо скочи от 1 на 8 лв. за глас. 

Партиите да не получават средства от бизнеса и задължително да бъдат финансирани от държавата, а субсидията да има таван от 5 или 6 милиона. Това са част от предложенията на Патриотите за промени в закона за политическите партии.

„Основният проблем са огромните суми, които получават големите партии. Някои от тях правят телевизии, други държат пари на сметки, трети подпомагат църкви и джамии”, коментира Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”.

Друго предложение е ясно да бъде разписано за какво могат да се харчат парите, получени от държавата.

„Партията трябва да има конкретни средства, свързани с агитация, заплащане на медийни участия, финансиране на местни структури”, каза още Веселинов.

Социалистите също ще искат да отпадне финансирането от фирми.

„От една страна, партиите могат да станат заложници на частни интереси, а от друга - могат се изкушат да си искат даренията и да рекетират бизнеса”, коментира Крум Зарков от левицата.

И ДПС искат да се избере модел на финансиране. Според тях субсидия от 8 лв. устройва големите партии.

"Ние сме за публично финансиране. Смятаме, че така партиите имат нормален партиен живот. Да имат средства за кампании, но ако ще е под минимума за малките и средни партии, по-добре да се върви към финансиране без субсидия с дарения", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

ГЕРБ също заговориха за отваряне на закона за политическите партии. Ако той бъде преразгледан, това ще се случи догодина.