Пътни строители протестират в столицата и блокираха възлови булеварди. Недоволството им беше пред Народното събрание и под прозорците на Министерския съвет.

Демонстрантите направиха шествие до президентството и МС.

Според протестиращите заетостта им ще падне драстично, защото се намаляват парите за пътни ремонти.

Имаше и представители на фирмите, които строят първите три лота на АМ „Хемус“, за които се предполага, че няма забавяне. Те твърдят, че има такова и не са получавали заплати.

Цветелин Симеонов, който е багерист от "Автомагистрали Хемус" АД заяви, че строителството е спряно на лот 1, защото са останали малко хора.

„Бяхме над 400 човека, не остана никой. Не се строи. Спряха всичко. Три заплати имаме да взимаме“, обясни Симеонов.

„Проблемите са много при нас при строителството и просто така изобщо някакви работници протестират. Те може да не са доволни от работодателите. Ние може да сме дали на работодателя – 100 милиона, пък той да не им плаща заплати, за да излязат на протести. Може пък да имаме задължения към работодателя, наистина да нямат пари за заплати“, каза служебният министър на регионалното развитие. Виолета Комитова.

„Да се позволи на АПИ да сключи тези анекси, за да станат договорите валидни. Като плащането по тези анекси да се случи на равни интервали в 5-годишен период, започвайки от 2022 г. Това ще направи договорите изправни. Ще даде сигурност на фирмите, че ще им бъде платено и ако им трябват още средства, те срещу това ще могат да се банкират“ заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Част от работниците в протеста бяха част от компании, в които няма забавяне на заплатите, но протестираха срещу политиката на държавата, в която, според тях, има орязване на парите за пътища. Те смятат, че така ще намалее заетостта и няма да могат да поддържат пътната инфраструктура.