Полицията със специални мерки за безопасност по време на баловете. Акция „Абитуриенти“ ще продължи през целия май, а в столицата вече са начертани и маршрутите на зрелостниците, по които контролът ще бъде засилен.

Подобни мерки се предприемат и в останалата част от страната. Нарушителите ще бъдат снимани с камери и фотоапарати.

Мобилни полицейски екипи ще следят за скорост и правилното превозване на пътниците. 

„Когато се превозват пътници, които са повече от разрешените, това е нарушение на Закона за движение по пътищата, както и показването през различните видове отвори на автомобилите. Предпазните колани са задължителни за водачите и за всички пътници. Считат, че след като празнуват, не са длъжни да спазват правилата за движение. Всичко това са нарушения. Ако в момента не са санкционирани, това не означава, че след това няма да се вземат мерки и наказания“, обяви инсп. Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към ГД.

„Ще бъдат изготвени фотоснимки и видеоклипове, с които ще установяваме нарушителите. Ще се следи за всякакви нарушения – както за правилното движение по пътното платно, така и за правилното превозване на пътниците. За ползването на обезопасителните системи, за спазването на скоростните режими“, добави началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР – Мартин Цурински.

От МВР отчетоха и повишаване на нарушенията и санкционираните през последните няколко години. С изключение на миналата година, когато тържествата бяха отменени.

От началото на месеца до 17 май вече са издадени над 38 хил. акта за нарушения на Закона за движение по пътищата.