Сняг и виелици обхванаха почти цялата страна. Студът взе и две жертви в Смолянско.

Цялата републиканска пътна мрежа е затворена за тежкотоварния трафик, като на много места има ограничения и за автомобили. Снежният капан отново затвори АМ „Тракия” между Зимница и Бургас. Там цялата третокласна пътна мрежа е затворена и за леки автомобили. Не може да се минава по и направленията Бургас-Малко Търново и Бургас-Царево.

На места там вятърът достига над 100 км/ч и се образуват навявания на пътното платно. Честото затваряне на магистрала „Тракия” изнерви превозвачите в региона.

Специалисти от областния кризисен щаб смятат, че ако снегозащитните прегради се заменят с дървета, по магистралата ще може да се пътува и зимата. Ако зеленият пояс е висок 15 метра, вятърът ще се вдига над него и ще прехвърля снега на 30 метра височина.

Изкуствените съоръжения спират 60% от снега, докато естествените пояси – на 100%.

Затворени са почти всички пътища от републиканската пътна мрежа в Добричка област. Проходими при тежки условия засега са Добрич през Генерал Тошево до границата с Румъния при Кардам и Добрич за Силистра през Тервел. Снеговалежът е слаб, но силен вятър духа в морските общини.

Ограничения на пътя няма по направления София-Калотина, главният път София-Кулата, по АМ „Люлин”, „Марица”, „Струма” и „Тракия” от София до Зимница.

Движението на АМ „Хемус” в района на Шумен е ограничено заради снегонавявания.

Изцяло затворени са за движение проходите Айтоски, Ришки, Върбишки и Хаинбоаз заради тапа от тирове. Той ще бъде затварян периодично за почистване, когато има голямо натрупване. Проходът Петрохан също е отворен за лекото движение.

Пътищата в Северозападна България са проходими при зимни условия само за лекотоварното движение.

Ситуацията в Смолянско е критична. В цялата област са въведени ограничения за движение с вериги, а по обед Смолян обяви частично бедствено положение за десет населени места. Мярката беше въведена превантивно, за да може да се ангажира допълнителна техника.

Зимата взе и две жертви – възрастно семейство беше намерено в дома си в смолянското село Киселичево.

Според синоптиците след полунощ снеговалежите в Южна България ще спират, но в останалата част от страната ще продължи да вали.

Особено усложнена ще бъде обстановката в източната половина от страната, където ще продължи да духа и много силен северен вятър. В Сливен поривите му ще надхвърлят 100 км/ч.

До утре на обяд снеговалежите в цялата страна ще спрат, очаква се и повишение на максималните температури.