Изключително тежка пътна обстановка от рано тази сутрин – заради поледици на много места в страната станаха тежки произшествия.

Само до обяд инцидентите бяха над 50.

Огромно задръстване – близо 20 километра, се образува в района на Вакарел, заради няколко сблъсъка на пътя.

Единият от тях беше между два ТИР-а.

И там, и в Искърското дефиле зрители на bTV сигнализираха за липса на опесъчаване.

На Цариградско шосе стана верижна катастрофа с 10 автомобила, която затрудни движението рано сутринта.

Снимка: btvnovinite.bg

Камион пък се обърна на новия участък на магистрала „Струма”.

Снимка: btvnovinite.bg

По чудо днешният ден се размина без жертви. През нощта в Западна България е паднал леден дъжд, който стана предпоставка за над 50 катастрофи.

Движението в началото на АМ „Тракия” се нормализира, но през деня хиляди пътуващи попаднаха в тапи заради тежка катастрофа с камиони в посока София.

От полицията съобщиха, че са мобилизирали всички налични екипи и са спирали камионите в Пазарджик и Пловдив.

Сигналът за катастрофата в района на Вакарел е подаден в 5 ч. сутринта. Първите полицаи виждат заледен участък, сблъсък между два камиона, а на няколко метра – други два. Двама мъже са откарани в болница.

„Причините за ПТП-то е рязкото спадане на температурите, проливният дъжд и черният лед, който се образува”, обясни Георги Златев, младши инспектор „Магистрална полиция” в ОДМВР – София.

Жертви на условията стават и няколко леки коли. Камионите останаха на пътя часове наред, а през това време автомобилите преминаваха само в аварийната лента.

Стеснението предизвика километрични задръствания и в двете посоки.

Екипът на bTV изброи десетки автомобили, които изпреварваха колоната в аварийната лента. От полицията казаха, че ги записват.

„Ще бъдат извадени записите, обработени, а на водачите – изпратени призовки за вземане на отношение”, увериха от полицията.

Други се опитаха да намерят обходен маршрут, но отново попаднаха в капан.

„Трябва да гоним и самолета за Англия. И не знаем накъде да хванем”, разказа един от шофьорите.

„Само 3 пръста лед имаше. Ходих догоре – върнах се, минах оттук – катастрофа, върнах се. Пия кафе и чакам!”, оплака се друг.

Очевидци на ситуацията казаха пред камерата ни, че за пръв път са видели машина да да опесъчава в 7:40 ч. Въпреки това обаче шофьорите отново не могли да се предвижват.

„Плащаме си данъци, плащаме всичко – за какво? Те това ни е държавата!”, оплака се водач.

От Пътната агенция твърдят, че са започнали обработката още преди ледения дъжд. Инцидентът обаче е изпреварил машините с 5 минути.

„Тук се обработва само със сол и материали. Това е направено и вчера. Денонощно се обработват. В случая има един момент, който, ако се изпусне, става лошо”, каза инж. Иван Досев, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Заради други два инцидента с камиони беше ограничено движението и на магистрала „Струма”, както и на  Северната тангента край София. Там камион с тухли е разсипал товара си и предизвиквал няколко катастрофи.

Още по тъмно пък десетина коли се удариха на булевард „Цариградско шосе” в София.

Междувременно днес от АПИ напомниха на шофьорите да проверят валидността на електронните си винетки онлай. През януари и февруари изтича валидността на над 1 милион винетки. И през 2020 г. няма да има промяна в цената им.