Рязка промяна на времето се очаква тази нощ. От Пътната полиция предупреждават, че са възможни заледявания и проблеми по пътищата.

След последните почти пролетни дни, очакваме рязко застудяване, силен леден вятър и снеговалежи, като този път ще се натрупа и снежна покривка.

Тази нощ сняг ще вали в Предбалкана и по високите западни полета, а утре вече в цялата страна. До около 15-20 см очакваме да се натрупат около Родопите, в Предбалкана и в Североизточна България, а в София – около 10 см.

Навсякъде са обявени предупреждения от първа степен за опасно време, така че нека всички, които пътуват, да се съобразят с прогнозата. Утре вятърът ще е с пориви до 80-90 км/ч и по планинските проходи ще има виелици и навявания.

От полицията предупреждават, че рязката промяна на времето ще доведе до сериозни проблеми по пътищата.

Настилките ще са хлъзгави и заледени. Затова съветът към шофьорите е да тръгват на път с пълен резервоар, зареден телефон и топли дрехи в колата.

Шофьорите на камиони задължително да имат вериги и когато се налага – да ги ползват. В противен случай ще бъдат глобявани.

Най-сериозни проблеми се очакват по пътищата на Североизток и в Родопите.

„От АПИ ни увериха, че всички машини са подготвени, ще почистват, но условията ще са такива, че може и да не смогнат машините да почистят на някои места заради преспи и снегонавявания“, заяви Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Най-трудно се шофира по заледени пътища защото липсата на сцепление ги превръща в пързалка.

„Има ситуации на лед, при които изобщо не бива да потегляме, т. е ако сме на стръмна улица, която е тотално замръзнала, гравитацията ще ни поеме и няма да имаме контрол над автомобила и със сигурност ще направим катастрофа“, обясни състезателят Димитър Илиев.

Важно е да се преценява кога е по-безопасно колата да влезе в снежните коловози и кога да опита да ги избегне, съветва състезателят Димитър Илиев. 

„Понякога виждаш един път, но той е с различни видове сцепление. Там, където са минавали преди нас, се е натъпкал пресният сняг и се е заледил. Леко встрани от този коловоз има по-добро сцепление. Друг път пък имаме високи коловози, замръзнали, отпреди няколко дни и е най-добре да не се борим с тях, а да си оставил автомобила да върви по тях“, допълни Димитър Илиев.

Друг проблем може да се окажат затворените заради снега пътища. От полицията припомнят, че ще глобяват всички шофьори, които не спазват временната забрана за движение по тях.

Масови проверки ще има през следващите дни и за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

От началото на годината до момента пияни и дрогирани шофьори са причинили 93 катастрофи, при които има пострадали хора.

Алкохолният рекорд на пътя е във Варна, където след инцидент е хванат шофьор с 3.45 промила алкохол.