Десетки производители на рози в Карловско застанаха срещу ниската изкупна цена на суровината и блокираха пътя Пловдив – Карлово на разклона за Войнягово. 

Като част от протеста те изсипаха на земята розов цвят. Според производителите ниската цена ги обрича на фалит.

Организаторите на протеста разказаха, че тази година цената тръгва от рекордните ниските 2,50 лв. с тенденции днес да се изкупува за 1,60 – 1,80 лв.

Производителите са категорични, че при тези изкупни цени не могат да оцелеят. Те подозират, че розоварните са направили картел и казват на прекупвачите на каква цена да купуват. Някои дори се заканиха да изкоренят насажденията си.

Блокадата на пътя предизвика напрежение сред шофьорите, които се оказаха в капана. Четири буса с жандармерия пристигнаха, за да се предотвратят ескалация на напрежението.

При протестиращите пристигна и министърът на земеделието Румен Порожанов, който обясни, че има повишаване на розопроизводството, което влияе и на цената.

„Имаше хубава година, производството нарасна, много от вас да си признаем нямат договори”, заяви той. Министърът отбеляза, че няма как да повлияе за вдигане на цената.