Пътят Смолян – Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. 11 села остават откъснати от Смолян.

Днес геолози обследваха терена. Натъкнаха се на рекордни пукнати – половин метър ширина и 4 метра видима дълбочина. Заради това и продължаващите проливни дъждове в района все още има риск и пътят остава затворен.

„Нещата показват активност на свлачищния процес. Опасността за хората все още е много голяма”, каза доц. Стефчо Стойнев, председател на експертната група, обследваща свлачището. Цялостното укрепване ще отнеме месеци.

Експертите ще представят на 19 март на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов доклад за извършените от тях огледи и мерките, които задължително трябва да се предприемат за укрепване му, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по второкласния път. Това съобщиха от Пътната агенция.

Задачата на експертите е да се извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да се изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да дадат препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка.

Те трябва да представят и работна програма за обхвата и необходимите за изпълнение проучвателно-проектантски работи и да дадат заключение, относно възможността за пускане на движението по участъка от републиканския път.

Алтернативният маршрут за движение на тежкотоварните камиони е през Рудозем – Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян – Фатово – Рудозем.

Община Смолян в момента изгражда нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива. Целта е през Орешец – Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за предвижване на жителите от региона.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира да се спазват инструкциите на табелите, които са поставени в района на свлачището и да не се навлиза в затворения участък. Опасността от свличане на скална маса нараства от падналите и днес дъждове.