Все повече спешни повиквания от пациенти с коронавирус и все по-малко свободни легла в болниците.

От Спешна помощ отчитат, че през последните дни те могат да достигнат и до 60 за 12-часово дежурство.

В същото време зачестяват и сигналите за отказан прием заради недостиг на легла. Кризата вече се усеща, казват от Спешна помощ.

Работи се активно с координационния център, който подава информация за капацитета в столицата, но данните се променят не с часове, а с минути.

„Ситуацията определено е много динамична. Работим много трудно. Колегите ми работят в пълна мобилизация. В почивните дни те идват, за да можем да бъдем адекватни“, каза Катя Сунгарска, говорите на Спешна помощ.

От столичното РЗИ припомнят пътя на пациента с потвърден COVID-19. При влошаване се звъни на спешния телефон 112. От там линейка го транспортира към координационния център в Инфекциозна болница, където преценяват от каква помощ има нужда.

При необходимост от хоспитализация от там трябва да насочат линейката къде да транспортира болния.

„Докато линейката обаче стигне, е възможно да се заеме това свободно легло и да се наложи да се тръгне към друга болница. Това, което обаче искам да кажа, е, че системата наистина започва да се натоварва“, каза още Сунгарска.

Проверка на bTV показа, че свободни места няма във Военномедицинска академия и Александровска болница. „Пирогов“ работи на пълен капацитет с най-тежките случаи от София и от цялата страна, а в болница „Св. Анна“ свободни легла се разкриват едва след обособяването на втора COVID зона. 

Зам.-здравният министър Бойко Пенков е категоричен - болниците нямат право да връщат пациенти. 

В момента при почти 1800 хоспитализирани в страната са заети около 20% от общия брой на леглата, предвидени за пациенти с COVID-19.

София запазва първото място по най-много нови случаи, като през изминалия ден те са 549. На второ място остава Пловдив. Следва Благоевград.