Рано тази сутрин от територията на България се наблюдаваше изключително астрономическо явление – планетата Венера премина пред слънчевия диск.

Пасажът започна в 1:09 часа през нощта, като първи имаха възможност да го видят и заснемат жителите на Северна Америка. У нас можеше да се наблюдава едва след изгрева на Слънцето - в 5:29 часа от Варна и в 5:49 часа от София. В продължение на два часа планетата бавно премина на фона на нашата звезда.

Венера се появи като малка черна точка в горния край на слънчевия диск в миговете, когато слънцето успя да се покаже за кратко между облаците. Десетки любители астрономи и любопитни граждани се бяха събрали при телевизионната кула на Витоша.

В 7:38 часа в столицата можеше да се види как дисковете на Венера и на Слънцето се допират и планетата излиза от слънчевия диск. Явлението завърши минути преди 8 часа.

Преминаването на планетата пред Слънцето е много рядко астрономическо явление, което ще се наблюдава отново след 105 години. Следващият пасаж на Венера ще бъде на 11 декември 2117 година. Бъдещите поколения в България обаче могат да го видят чак на 8 декември 2125 година.

Преминаването на Венера е наблюдавано за първи път през 1639 година. Първи го заснема френският астроном Жул Жансен през 1874 година. Заради земната орбита подобен пасаж има само още една планета – Меркурий.

Много снимки и видеоматериали от явлението получихме и в рубриката "Аз, репортерът". Вижте специалната галерия