Първо съвместно заседание на двете правителства на България и Македония започва утре. То беше договорено като знак на добра воля при подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество през август.

В България утре ще бъде открит новият ремонтиран път от 15 км между Старчево и Първомай. 

Пътят не е ремонтиран от 45 години. Ремонтът му струва 8 млн лв. Довършителните работи по 15-километровото трасе продължават и в момента. Сега вече се слагат мантинели и маркировка.

Снимка: Ладислав Цветков


Пътят е ремонтиран за 40 дни. Отсечката от Старчево през голямата борса на Кърналово, Първомай и КПП Златарево е третокласна мрежа.

През този път вече се очаква да минават тировете и тежкият трафик, който да облекчава задръстването в Петрич.

Пътят се използва от 10 хиляди души постоянно и през него минават всички камиони, които обслужват най-голямата борса в Югозападна България.

Утре двете правителства ще подпишат 9 съвместни меморандума и една обща декларация.

Сред меморандумите най-популярният е този, който ще доведе до намаляване на цените на  роуминга между България и Македония. Сега 1 минута телефонен разговор струва 7 лева, а 1 мегабайт роуминг в интернет – 25 лева.

Цените ще бъдат намалени в пъти, уверяват от транспортното ни министерством, тъй като и мобилните оператори са съгласни с намаляването им.

Друг важен меморандум е този, според който българските въоръжени сили ще обучават македонските военни как се управлява танк.