Първата пратка с ваксините срещу коронавируса се очаква да пристигне у нас утре сутрин. Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед, с която имунизирането започва в неделя, 27 декември. 

Препаратите на „Пфайзер“ и „Бионтех“ идват у нас от завода в Белгия. Ще бъдат доставена с камион, но през кой точно граничен пункт ще бъдат внесени, не се съобщава от съображения за сигурност. 

Пристигането на ваксините тук се чака в държавното дружество „Булбио“ утре между 8 и 12 ч. Пратката съдържа 9750 дози – на един човек се поставят две дози, втората е 21 дни след първата.

Специалистът по репродуктивна медицина д-р Георги Стаменов казва, че ако искаме да победим заразата и да се върнем към нормалния живот, трябва да убием скоростта, с която тя се разпространява сега. Категоричен е, че ваксинирането ще помогне. За себе си е убеден, че ще се имунизира.

„Естествено, че отговорът е „Да“. Няма как да е друго, защото виждайки какво е заболяването, как протича, това е нещо, което е задължение на нас лекарите да го направим първи, за да видят хората, трябва да ги поведем и да не се притесняват“, добави медикът.

Имунизациите срещу COVID-19 ще се извършват от лекарите в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ, РЗИ, от лекари в специализирани структури на министерствата на вътрешните работи и на отбраната, и от мобилни екипи. При необходимост в имунизационните екипи ще се включват и лекари от спешната помощ, и от здравните кабинети в училища и детски градини.

„Ние сме „Тома неверни“. Към всичко подхождаме по-скоро с „Не“, отколкото с „Да“. Това ще ни изиграе ли лоша шега в настоящата ситуация? Да, почти съм убедена в това, ако няма една много широка разяснителна кампания“, коментира доц. д-р Светлана Велизарова, МБАЛББ „Света София“.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна, поставя се по желание. Поставянето ще става след изразено информирано съгласие на човека, чрез подпис върху амбулаторния лист или върху специално създадена бланка.

„За да си поставим ваксина наистина трябва да сме информирани, защото не искам след това, и никой от нас лекарите не иска, да започнат да говорят хора: „Ама, мен ме накараха, аз не исках. Ама, не ми го обясниха, както трябва“, уточни д-р Велизарова.

Информираното съгласие не отменя носенето на отговорност по цялата верига, в случай на проблем. „Има някаква заблуда, че едва ли не информираното съгласие предпазва абсолютно всички от отговорност, в случай на някакви сериозни нежелани постваксинални реакции – това не е така“, категорична е Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

В електронен имунизационен регистър ще се съдържа информация затова кой се е ваксинирал, кога, с каква ваксина и от кой лекар. Достъпът до регистъра ще става с квалифициран електронен подпис.

Вероятно на малко по-късен етап ще има яснота и за реда за издаване на документ, който да удостоверява, че даден човек е ваксиниран, в случай, че му трябва такъв документ.

След първата пратка с ваксини, следващата се очаква да е в началото на януари. Тогава би трябвало да пристигнат и препарати на „Модерна“, които изчакват одобрение за ЕС. Имунизационната кампания започва с обхващане на хора от целевите групи, определени в четирите фази в Националния план. Първи са лекарите, медицинските сестри, фармацевтите и помощния персонал в системата.