Мъжът, станал първия човек в света, на когото бе трансплантиран бъбрек от генетично модифицирано прасе, е починал два месеца след операцията. Това съобщиха от Масачузетската болница в Бостън, предава Би Би Си.

62-годишният Ричард Слейман от Масачузетс е страдал от тежко бъбречно заболяване преди да реши да се подложи на трансплантацията през март.

От болницата твърдят, че няма данни смъртта му да е в резултат от бъбрека, предоставен му от прасе, чиято генетика е била променена – премахнати са гени, които биха могли да бъдат вредни за човешки реципиент и са добавени определени човешки гени за подобряване на съвместимостта.

В миналото трансплантациите на други органи от генетично модифицирани прасета са се проваляли, но операцията на Ричард беше обявена за исторически скок за медицината.

Освен от бъбречно заболяване, той страдал от диабет тип 2 и хипертония. Слейман преживял трансплантация на човешки бъбрек в същата болница през 2018 г., след като прекарва седем години на диализа, но след пет години отново заболява и е поставен на диализа.

Снимка: Massachusetts General Hospital

"Ричард Слейман завинаги ще бъде възприеман като лъч на надеждата за безброй пациенти с нужда от трансплантация по света и ние сме дълбоко благодарни за доверието и желанието ", се казва в изявление на Масачузетската болница.

От там изразиха и съболезнования на семейството. Близките на Слайман смятат, че историята му е вдъхновение.