Първият учебен ден е ново начало, предизвикателство и изпитание, желая на всички ученици да се чувстват щастливи в училище, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на откриването на учебната година в Първа английска езикова гимназия в София, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Това е денят с най-много усмивки, с най-много положително настроение, с най-много цветя, с най-много вяра в бъдещето, защото ние вярваме в образованието. Вярваме че чрез образованието можем да живеем по-добре”, добави Вълчев. 

По думите му днес има много неща, които ни разделят, но това, което ни обединява, е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си. 

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че днес в столицата тръгват на училище около 12 000 първокласници.

Снимка: БГНЕС

"Пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година, да срещнете много приятели, да обикнете знанията, защото знанията ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година. На добър час", каза кметът обръщайки се към учениците. 

Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон“,.

Снимка: БГНЕС

 „Това е денят, в който нашите деца отново прекрачват прага на училището за да поемат по светлия път на знанието. Поколение след поколение жадният за просвещение българин предава този скъп завет на своите деца. Знам, че най-вълнуващ е денят за всички първокласници, а той е и не по-малко вълнуващ за техните родители“, каза  Румен Радев.

Снимка: БГНЕС

Днес е първият учебен ден за 2400 училища в цялата страна. 60 000 първокласници за пръв път ще прекрачат прага на родните училища. Общо учениците у нас са 700 000 хиляди.

В първия учебен ден учители организират протест пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Причината за протеста е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите без уважителни причини ученици.