В понеделник ще разберем кой е първият кандидат за премиер на страната ни в тази рулетка от мандати. По информация на bTV две са възможните имена – председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

В кулоарите на президента днес Дончев не каза кой ще получи папката от президента, но от ГЕРБ-СДС вече имат план, с който ще отидат на "Дондуков" 2.

„Със сигурност ще внесем проектокабинет в Народно събрание“, заяви Томислав Дончев.

Дните, в които ще държат мандата, ще бъдат използвани от партията за последни опити да намерят подкрепа, но вече са решили: „шанс е някакъв формат на малцинството. Това ще бъде наш кабинет. Труден, но възможен.“

В другия лагер "Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат свой прочит за възможно мнозинство.

„Виждаме доста добра координация между ГЕРБ, ДПС и БСП. Не виждам друга конфигурация, освен хартиената бюлетина“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Сглобили са се с ДПС и БСП и очевидно ще го реализират с третия мандат. Може би ще има някакъв преходник от сорта на „Български възход“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Отговорът на замесените - "Български възход" са готови на диалог с всички, а БСП имат решение за неподкрепа засега само на мандат на ГЕРБ.

„Ако внесат състав на кабинет, ние ще гласуваме против. Оставам оптимист, че може да има правителство“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Всички опции са отворени, ние сме изпратени от българските избиратели тук да търсим начин за диалог“, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

Диалог поискаха и от ДПС, според които най-важната тема е тази за редовна власт.

„Това е темата на темите. Очакваме ГЕРБ да се отнесе сериозно и да започнат разговори за съставяне на правителство“, заяви Йордан Цонев.

Според „Възраждане“ най-добрият сценарий са нови избори, но все пак анализираха шансовете на  т.нар „хартиена коалиция“ да поеме управлението.

„ГЕРБ и ДПС имат абсолютно пълно съвпадение, пълен синхрон. А при БСП - питайте Нинова, защото там завоите са толкова уникални, че във всеки един момент могат да се сблъскат сами със себе си“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Последната дума за това ще имаме ли редовно правителство е на депутатите в пленарната зала, когато дойде ред и на евентуално гласуване на кабинет с първи, втори или трети мандат.