Най-големият леден парк на Балканите ще бъде открит на 1 декември в центъра на София. Ice Park Sofia е оформен в Княжеската градина до Орлов мост по подобие на този във Виена на площ от близо 4 декара, което е половин футболно игрище.

Двете големи площадки с многото разклонения и завои из алеите ще зарадват любителите на зимните спортове.

Първият леден парк отваря врати в София
Снимка: Столичен общински съвет

Пързалката ще разполага с 2000 чифта кънки, 50 тренажора за обучение на деца, 12 инструктори и непрекъснато медицинско обслужване.

След 1 януари учениците от София организирано ще ползват безплатно часовете 10 до 11 ч., иначе цената на посещение е 20 лева за една сесия от 2 часа. Предвидени са намаления за многократно ползване, а кънките се наемат срещу 2 лв.

Два огромни екрана, лед осветление и цветомузика ще превръщат парка в колоритна зимна фееерия във вечерните часове.

Леденият парк е с Коледен базар, където каращите кънки или придружаващите ги могат да прекарат приятни минути в дните по празниците.

Леден парк
Снимка: Столичен общински съвет

Церемонията по откриването утре от 17.30 ч. ще събере звездите на ледените дисциплини в България. Спортната икона Евгения Раданова, която спечели 3 олимпийски медала от игрите в Солт Лейк сити’2002 и Торино’2006 ще води демонстрациите на младите ни таланти в шорттрека. Най-добрите български състезатели във фигурното пързаляне ще презентират последните си изпълнения под ръководството на Силвия Денкова и треньорката Ина Лутяй.

Точно в 18 ч. сирена ще огласи откриването и първата обиколка из алеите. Предвидено е Леденият парк да работи до 1 март следващата година.

Работното време е всеки ден от 11 до 22.00 ч. с четири двучасови сесии на ден: 11-13 ч., 14-16 ч., 17-19 ч. и 20-22 ч. с едночасова почивка за почистване на леда.