Тържествено бе открита новата учебна година в цялата страна. Този понеделник е първият учебен ден за стотици хиляди ученици и учители.

По традиция новата учебна година започна с тържества в цялата страна. Най-вълнуващ беше празникът за първокласниците.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-малките ученици направиха първите си стъпки в училище с големи очаквания: „да се забавляват в първи клас” и „да намерят приятели”. Не по-малко бе и вълнението на учителите. 

Училищният звънец удари в 2 400 училища в цяла България, а училищният праг прекрачиха 700 000 ученици. Първокласниците са над 60 000. За близо 1/3 от тях българският не е майчин език.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва ефективно да интегрираме децата от проблемни групи в образователната система. Факт е, че това е много трудна задача, че през последните десетилетия има възпроизводство на неграмотността и да положим много повече усилия, за да го пресечем”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Българското училище не е просто храм на знанието, то е и онова свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности и от училището зависи доколко те ще бъдат заредени с осъзнато знания и стремеж към усъвършенстване”, каза президентът Румен Радев.

Учебната година стартира и за осемте деца от опожарения блок в Бухово. При пожар на 4 септември близо 200 души останаха без дом,. Веднага след това  бе стартирана и кампания за събиране на средства, дрехи, както и учебни пособия, който са осигурени от училището за децата. 

В началото на годината бе поставена и кутия, в която да се събират средства вместо цветя за учителите., в нея са събрани над 1400 лева, които ще бъдат дарени за възстановяване на блока. Подобна дарителска кутия е пристигнала и от Сеславци. 

Продължава и набирането на средства по дарителска сметка на името на блока. Открита е дарителска сметка и всеки, който има желание да помогне, може да го направи. 

Дарителска сметка: 

IBAN: BG86FINV91501017355530 

BIC: FINVBGSF 

Титулярът: Етажна собственост, блок 9 СО р-н Кремиковци, гр. Бухово