Доклад във връзка с коронавируса прогнозира спад в икономиката на най-големия град у нас – София. Оценките към момента сочат, че заради COVID-19 може да се очаква свиване на брутния вътрешен продукт на столицата с между 1 и 3%.

Снимка: btvnovinite.bg


Aнализите сочат още, че до 80 на сто може да бъде ударът върху приходите на хотели и ресторанти, култура и спорт в града. До 20% се очаква спадът при заетите в търговията, транспорта, операциите с недвижими имоти.

 

Допуска се по-слаб удар върху промишлеността и строителството. Борис Христов, който кара такси сподели, че за цял ден вчера е изкарал 10 лв. По думите му не е и очаквал повече, но е притеснен как ще събере пари за вноската по кредита си. 

 

Снимка: btvnovinite.bg

Всъщност доста банки вече обявиха схеми за отлагане на плащанията, ако клиентите им са засегнати от извънредното положение. До сряда се очакват още подробности за икономическите мерки.

Междувременно търговците търсят все повече варианти за продажби онлайн, доставките крепят част от ресторантьорския бизнес.

 

„Фирми в София, които се занимават с доставка на храна, анонсираха, че наемат повече хора – т.е. текущата трудна ситуация за всички индустрии, в крайна сметка, за тях носи по-висок обем на бизнеса“, коментира зам.-кметът по иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов.

 

Снимка: btvnovinite.bg


Прогнозите са, че от над 650 хил. наети в столицата, поне 86 хил. ще бъдат моментално засегнати от извънредното положение. Общината има идеи за подпомагане на бизнеса.

 

„Създаването на фонд за банкови гаранции от Столична община, който ще бъде опериран от Общинския гаранционен фонд – 1 млн. лв банкови гаранции, предимно за малкия и среден бизнес.

 

Бизнесите, които плащат наем за общински имоти да не го дължат за времето на кризата. Фирмите, които плащат тротоарно право също да бъдат освободени от това задължение, обмисля още общината.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-пострадалите фирми ще могат да се възползват от държавна финансова помощ за запазване на работните места. В засегнатите сектори схемата ще е 60 на 40. 60% от държавата и 40% ще се покриват от работодателя. 

От мярката ще могат да се възползват всички компании, които успеят да докажат спад на продажбите с 20 на 100. До 30 юни се отлага и плащането на данъци. Окончателно постановлението на правителството ще бъде одобрено утре.