Първи случай на починал медик с коронавирус в България. Жертвата е 43- годишната д-р Илияна Иванова, работила в Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Сливен.

От 10 дни тя е била на домашно лечение, обясни за bTV директорът на болницата д-р Васислав Петров. 

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарска помощ е потърсила в четвъртък, когато е отишла в болницата и е дала положителна проба за COVID-19. Приета е веднага в Oтделението по реанимация, но рано тази сутрин е издъхнала въпреки усилията на колегите си. 

Д-р Илияна Иванова е част от екипа на Инфекциозно отделение заедно със съпруга си. Двамата са на първа линия от началото на пандемията. Последните няколко дни д-р Иванова се почувствала зле и се изолирала в дома си.

Снимка: btvnovinite.bg


Лаборантът в Рентгеново отделение Пепа Баракова, разказа, че я е видяла в четвъртък, когато ѝ е направена снимка. Споделя, че тяхна колежка не е била обнадеждена от резултатите от рентгена.

Пробата за коронавирус била положителна, а усложненията се развили бързо. 43-годишната лекарка е починала в Отделението по реанимация. Колегите и близките ѝ са в шок. Д-р Иванова е позната и като един от добрите педиатри в града.

Снимка: btvnovinite.bg


„Беше изключително компетентна и на никой не е отказала помощ. Губят пациентите, губят децата, губят родителите, на които тя обръщаше внимание“, каза Стефка Янушева, близка на семейството.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на болницата в Сливен отправи съболезнования към близките и подчерта, че д-р Иванова е „добър специалист, отдаден до последно на лекарската професия, борещ се за здравето и живота на своите пациенти“.

От ръководството на няколко лечебни заведения в страната също изразиха скръб от загубата.

Съболезнования изказа и председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. "Лекар, който до последно изпълняваше своя професионален и морален дълг, грижейки се за своите пациенти, но загуби битката за собствения си живот!", написа той.

Българският лекарски съюз, който стартира дарителска кампания за набиране на средства за семействата на загинали медици с COVID-19, ще преведе първата вноска от 5000 лв. за близките на д-р Илияна Иванова.

„За нас това е трагедия – в личен, в житейски и в професионален план. Да загубиш колега е много тежко. Ние не можем да останем вкъщи, защото такава е нашата работа. Много от хората, които нарушават мерките трябва да знаят, че заради това ще заплатят хора с човешки животи и това ще са хората, които ще са на първа линия и които са на първа линия“, посочи д-р Гергана Николова,Български лекарски съюз.

Снимка: btvnovinite.bgСъпругът на д-р Иванова, който е лекар в същото отделение, остава под домашна карантина. Първата му проба за коронавирус е отрицателна, чакат се резултатите от втора проба. Тестове са направени и от целия екип на Инфекциозно отделение.