Политическите намествания у нас нямат почивен ден и в неделя. Първи гласове за кабинет на малцинството - този вариант допуснаха днес и първата, и втората партия на вота.

„Дали могат да се търсят различни мнозинства по различни приоритетите – да, разбира се. Ако всички отказват разговор, то потенциалът се изчерпва много бързо. Тогава единственият възможен вариант е правителство на малцинството. Това е едно възможно решение и това би било последното такова“, обясни Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Възможността за правителство с по-малко от 121 гласа "За" е коментирана и от "Продължаваме промяната". След гласуването на председателя на парламента има промяна при възможните партньори.

„Обсъждали сме възможности заедно с предишните коалиционни партньори да се опитаме да направим правителство на малцинството, но сега с това решение на БСП това ще бъде по-трудно, разбира се“, обясни акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

В предаването „120 минути“ Асен Василев обясни, че ще опитат да направят правителство, но с втория и третия мандат това е трудно.

Редовно правителство искат от "Демократична България", но няма да подкрепят ГЕРБ.

„Ако ГЕРБ имаше план за управление, нямаше да разчита на правителство на малцинството, нямаше да разчита на плаващи мнозинства. Нищо по-лошо няма за една страната от тези плаващи мнозинства, защото те маскират други приоритети“, коментира Ивайло Мирчев от ДБ.

БСП отправи нови критики към служебната власт и президента, призовавайки да се спре „с намесата във вътрешните работи на парламентарната група на социалистите“.

Повод за острата позиция на левицата е критика на служебния министър на спорта Весела Лечева за изборните резултати на БСП.

Как се стига до „кабинет на малцинството“?

Едно правителство се избира, когато поне 121 депутати гласуват за него. Така кабинет на малцинството може да бъде гласуван в залата само ако в нея не влязат всички 240 депутати и кворумът бъде свален. По този начин една власт може да бъде избрана и с по-малка подкрепа.

Дали това ще се случи и кой ще помогне - предстои да видим.

Дотогава, преговорите при Росен Плевнелиев и Соломон Паси продължават, като утре разговори ще има и с ДПС. След това двамата ще предложат декларация със спешните задачи, която да бъде обсъдена и в пленарната зала. В писането им обаче се включиха само три от общо седемте формации в парламента.

През следващата седмица президентът Румен Радев ще покани партиите на разговори, а след това ще дойде ред и на връчването на първия мандат за съставяне на правителство.