Първи арести за търговия с вот - 34 души са задържани, а над 140 са сигналите за нарушения, съобщиха от държавното обвинение.

Блокирани са близо 700 хиляди лева, предназначени за купуване на гласове. За първи път е поискан запор на банкова сметка с 425 хиляди лева заради изборни престъпления.

Иззети са и 240 хиляди лева и евро в различни купюри, с които е трябвало да се плаща срещу гласуване за определена партия, коалиция или кандидат. Според анализите на разследващите с изборна търговия се занимават групи за лихварство, наркотрафик и пране на пари.  

Снимка: btvnovinite.bg

Акцията е проведена в три области, по информация на bTV една от тях е Хасковска. При цена от 100 лева за глас с блокираната сума може да се осигурят 7000 гласа. Данните са на националното междуведомствено звено, което разследва престъпленията, свързани с изборите. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта за създаването на това звено е да се гарантират политическите права на гражданите, както и да се осигури законосъобразно провеждане на изборния процес в страната ни. Това звено ще спомогне и за нашата бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с политическите права на гражданите“, заяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!