Със 120 хиляди души набъбнаха избирателните списъци в Кърджалийска област между европейските и парламентарните избори.  Това означава около 80% повече избиратели за региона, в който по списък сега трябва да гласуват 269 хиляди души.

Всъщност този „феномен“ се наблюдава на всички парламентарни избори, когато правилото за уседналост не важи. Така в избирателните списъци попадат всички хора с постоянен адрес в съответното населено място, въпреки че те реално живеят другаде, най-често в чужбина.

Кърджали е една от общините,  където  този феномен – на пълни списъци и празни села е най- очебиен.

648 гласоподаватели са обединени в списък от 4 села около Бойно. Тези села обаче отдавна са се превърнали в махали, а в тях общо не живеят повече от общо 100 души.

Снимка: btvnovinite.bg

Кокошане е едно от селата, в които на хартия  има над 150 избиратели, но реално  живеят малцина, разказва ни Бахтиер Мустафа.

„В това село някъде към 20 човека сме вече. Десетина къщи, по двама човека и то само възрастните“, споделя Бахтиер.

Снимка: btvnovinite.bg

Съседът му Джевджет Али  разказва, че почти цялото село се изнесло преди години в Турция. Но за избори се връщали. Чака ги и сега.

И ако в Кокошане, поне има къщи, в които  някой да се върне, в съседното село, в което по списък са над 100 избиратели, са останали само порутени постройки. В село Яребица по списък има избиратели. На практика обаче е пусто.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Районната избирателна комисия, проблем с присъствието на хора в списъците, които реално не живеят в селата няма.

„Реално живеещи може и да няма такъв брой, но по адресна регистрация, постоянен адрес – абсолютно. И затова са вкарани в избирателните списъци. Не виждам никаква драма“, казва Пламен Захариев, председател на РИК- Кърджали.

Снимка: btvnovinite.bg

Бахтиер Мустафа обаче помни друго.

„Ей по–предишните избори, тогава като гледах списъка, имаше мъртви, имаше, там другите имаше. Сега не съм гледал списъка още“, казва жителят на Кокошане.

По закон предварителните  избирателни  списъци   се изготвят  от областните администрации. Следва проверка от общините. Ден преди вота, заедно с всички изборни материали СИК-овете получават и окончателния списък с  гласоподаватели.

След приключване на изборния процес, РИК предава списъците с гласувалите на  териториалните звена по ГРАО. Те проверяват дали има лица,  които са гласували два пъти - нарушение, за което се носи  наказателна отговорност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!