Екип от лекари и финансисти създават у нас първата неврокогнитивна лаборатория. Чрез функционален магнитен резонанс изследват реакциите на мозъка в различни финансови ситуации.

Медицината и финансите вече знаят как реагира мозъкът ни, когато губим свои пари и чужди, когато те са истински и измислени.

Доскоро функционалният магнитен резонанс на мозъка се използва основно в медицината, за да показва на неврохирурзите как да действат при операция, така че да не обездвижат крак или ръка например.

Днес тук изследват чувства и емоции, при това свързани с пари.

„При първия тест играеха с виртуални пари – казваме, имаш 20 лева, които ти залагаш на ези и тура, можеш да ги удвоиш или да ги загубиш. При втория тест веднага след това на доброволеца му се дава 20 левова банкнота, която е негова”, обясни д-р Марин Пенков, началник на отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Мозъкът веднага отчита разликата. Заради количаствата кислород и глюкоза, които кръвта ни отвежда там.

"Активация, когато работи с виртуални пари и същия пациент, който работи с реалните пари, вече сериозната активация в префронталния кортекс", обясни д-р Пенков.

Работодатели пък биха могли да проверяват служителите си – верни ли са им?

„При единия доброволец се активира дял, който е свързан с гняв в мозъка при показване на конкуретнтия продукт. Оттам може да се интерпретира, че този човек е силно свързан и лоялен на работодателя си”, каза финансистът д-р Боян Иванчев.

Вижда се дори, когато казваш, че харесваш определена марка бира, а мозъкът ти сочи друга.

Този апарат един ден може да замести детектора на лъжата така все по-трудно ще лъжем било то полицията или работодателя си.