Има ли конфликт между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов? Тази тема обсъждаха в студиото на „Тази сутрин” по bTV политолозите Първан Симеонов и Даниел Смилов.  

„Ако има фронт срещу Румен Радев, той ще се води от партията ГЕРБ. Обикновено действат така – там Цветан Цветанов е лошото ченге, а Борисов е обединителят, благият”, подчерта Първан Симеонов.

Според Смилов няма особен конфликт между президента и премиера, а просто разминаване по темата за изтребителите и пехотата.

„Борисов има инстинкта да разделя, после да балансира и така да владее. Любопитно е, че дори между видовете войски успява да вкара разделение”, каза Първан Симеонов.

Според него се говори много за разделението пехота – авиация, но не и разделението заплати на военнослужещите или военна техника. По думите му по-важният въпрос е за доокомплектоването на армията и заплащането.

По думите на Смилов след Консултативния съвет по национална сигурност при президента е станало ясно, че има разбиране, че трябва да се инвестира в сигурността. „Позитивното е, че ще се даде рамка във времето кога ще се случат определени плащания и за какво, но по-скоро към момента остават неяснотите по отношение на конкретните стъпки, отколкото да има ясна визия”, отбеляза той.

Напоследък коалицията между ГЕРБ и Патриотите имаше трудни моменти, Патриотите направиха поредица от гафове и Борисов използва този КСНС в някакъв смисъл да рехабилитира имиджа им, каза още Смилов.

Според Симеонов за пръв път от много време насам има междупартиен и междуинституционален консенсус, че темата със сигурността и суверенитета е важна. „Това се дължи на бурния свят и региона ни, в който в момента почти няма спокойно място, глобалното напрежение расте и България интуитивно долавя, че няма къде да ходи и трябва да се стяга”, отбеляза той.

По думите му вторият голям извод е, че отново е на дневен ред темата с уседналостта и с ограничаването на вота за част от българите в чужбина.

Даниел Смилов изтъкна също, че целият дебат за сигурността е минал като че ли не сме страна от НАТО и ЕС. Цялото стратегическо планиране като че ли става в нашия двор без оглед на случващото се извън нас.

Според Първан Симеонов е възможно да се стигне до промяна в закона, която да ограничава гласуването в чужбина. „Това може да се хареса на голяма част от българското общество. Хората разпознават част от външното гласуване наистина като заплаха”, заяви той.

Според него обаче хората виждат по-скоро заплахите от югоизток. Във връзка с това Първан Симеонов прогнозира, че вероятно в парламента отново ще се обсъжда ограничаване на гласуването от места, където се предполага, че има заплахи за демократичния политически процес.