Прокуратурата в Ямбол се самосезира по случая с насилие на деца върху деца в училище "Христо Смирненски".

Директорът Димитър Бояджиев подаде оставка заради скандала, който се разрази с обвинения на деца и родители за системен тормоз в училището, предаде кореспондентът на bTV Дани Атанасова.

Кадър от клипа
Снимка: bTV

Вчера Мария Желязкова разказа пред bTV, че от две години съученици системно тормозят и бият дъщеря ѝ Гергана. Детето дори било водено в болница заради оплаквания. Последният случай бил заснет от приятелка на момичето – Мириам.

Поемам цялата отговорност върху себе си. Подавам си оставката“, каза Бояджиев пред bTV.

По-рано днес в предаването „Тази сутрин“ той заяви, че обвиненията в системен тормоз са неверни.

Гергана и Мириам
Снимка: bTV

След последния случай обаче Гергана ходи при психолог, а днес започват консултации с лекар заради болките в главата, каза Желязкова.

Мария Желязкова и Дида Енева
Снимка: bTV

Майката на Мириам – Дида Енева, пък обвини същата група деца в агресия и към дъщеря ѝ и каза, че учителите нехаят за сигурността на учениците.

Според Енева клипът показва само част от насилието. „Това е нищо в сравнение с всичко, което става. Мириам е бита всеки ден, унижавана, малтретирана. Всеки ден подаваме сигнал до госпожата, тя обещава да подаде към директора“, каза Енева пред bTV.

След като записала клипа, Мириам била заплашвана от групата побойници, разказа майка ѝ. „Сигурно 20 пъти звъняха да я заплашват, че ще я пребият от бой на следващия. В това училище ситуацията е такава, че трябва да се молим да оцелеят“, каза Енева.

Таня Йовчева
Снимка: bTV

Класният ръководител Таня Йовчева отрича да е получавала сигнали за насилие и казва, че клипът е прецедент. „Тези деца са добри ученици, отличници, възпитани“, каза тя.

Регионалният инспекторат по образованието започва проверка в училището.

Според директора санкциите за побойниците може да бъдат забележка или преместване в друг клас. Тъй като обаче има само една паралелка в 4-ти клас, наказанието им ще е най-лекото – забележка.