Промени в закона за политическите партии готвят формации за следващия парламент. Той засяга ползването на партийните имоти и субсидирането на дейността на партиите.

Пълна ревизия на имотите, които ползват партиите поиска бившия председател на парламента Ива Митева. По думите й темата е равнозначен на скандала с надвзетите субсидии, който преди време разкриха именно представители на "Има такъв народ".

„Трябва да се направи пълна ревизия на имотите, площта на имота, дали тя отговаря на политическото присъствието на партията в парламента, да има публичен регистър на имотите, които имат партиите“, смята Ива Митева от ИТН. 

След последните промени в закона за политическите партии, парламентарно представените партии, както и тези, които са минали 1% на последните избори, мога да ползват безвъзмездно имоти. Засега от това право се възползват само от ГЕРБ. И въпреки, че промените в закона са от почти 2 години още не е ясно как се прилагат.

От Демократична България  също искат да отворят дебат за модела за финансиране и отчет на партиите.

„Например събрали сме 500 хиляди лева  членски внос и дарения и съответно да получим  огледална сума като субсидия.  Да се ползват безвъзмездно“, призовава Надежда Йорданова.

А всички партии от коалицията „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ ползват частни офиси.

„Всяка една от формациите има свои собствен офис, това е съвсем скромен офис, който ние ползваме, ние не получаваме дарения, имаме и членски внос“, обясни Мая Манолова.

Очаква се след изборите на 14 ноември отново да бъде отворен въпроса дали субсидията да не стане отново левче вместо 8 лева на глас, както е сега.