Окончателно решение бе прието по темата с надвзетите партийни субсидии. Партиите ще връщат получените в повече пари, решиха депутатите, приемайки промени в Закона за политическите партии.

Народните представители решиха, че ще върнат в бюджета 14 милиона и половина лева, надвзети през годините. Само БСП възразиха за начина на връщане.

„Нека да не бъде като наказание за тези партии те и без това са в тежко положение”, заяви Филип Попов.

Въпреки това - текстовете бяха приети веднага.

„Оправихме тази техническа грешка. Няма да има щета за бюджета”, заяви Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

А „патриотите” бяха категорични, че са взели повече пари, без да знаят.

„Все едно да знам колко е населението на Шри Ланка”, каза Валери Симеонов.

ДПС обявиха, че очакват отговори от властта.

„Би трябвало да се направи проверка от министерство на финансите. Ние сме имали кореспонденция, и ние ще проверим”, категоричен е председателят на движението Мустафа Карадайъ.

Законът влиза в сила веднага. А парите ще се връщат на равни части от следващите траншове.

Партиите и коалициите трябва да върнат в държавата хазна за целия период на престоя си досега в 44-то Народно събрание общо 13 милиона и двеста хиляди лева.

Това показват данни на финансовото министерство, откъдето заявяват, че ще оповестят точните суми по партии след публикуването на закона в Държавен вестник.

bTV провери финансовите отчети на политическите сили за миналата година пред Сметната палата. ГЕРБ разполага с  над 23,2 млн. лв. в брой и по сметки. БСП е декларирала, че има в наличност близо 6,5 млн. лв.  

Партиите в малката коалиция „Обединени патриоти” разполагат със следните средства в края на 2018 г. : Атака - с  близо 1 млн. лв., НФСБ - с милион и 400 хиляди, а ВМРО - по сметка и в брой - над 2,3 млн. лв.

ДПС е отчела, че разполага с над 6,4 млн. лв., а  последната от парламентарните сили - партия Воля има близо 3,2 млн. лв.