Партида от близо десет тона некачествени домати, внесени от Гърция, е спряна от продажба на борсата в Първенец. Това е първият резултат от тази сутрин от масираните проверки на вносните плодове и зеленчуци по стоковите борси в страната. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Акциите за проверка на плодове и зеленчуци по борсите и граничните пунктове бяха предизвикани от това, че години наред нашите зеленчукопроизводители са били ощетявани, не са можели да реализират своята продукция на пазара.

„Проверките първоначално ще продължат един месец, но моята амбиция е да продължат през целия вегетационен период на българските икономически важни зеленчуци – домати, дини, пипер. Ще даваме непрекъснато справка, за да знаят българите какво консумират и да са спокойни за качеството. В неделя при проверката на граничния ни пункт с Турция се установи, че има голямо количество домати, които са внесени на нулево стойност. Възможно ли е 20 тона домати да бъдат подарък”, каза още министърът.

Според него, по неофициални данни ако всякакви хранителни продукти се контролира от вход до изход, близо 3.6 млрд. лв. могат да дойдат допълнително на година, от мита, ДДС и всичко, което се укрива.