Национален протест на служители и собственици на заведения се провежда в София.

Пред Министерския съвет са събрали ресторантьори, бармани, диджеи и представители на други професии, свързани с бранша от цялата страна, за да настояват за отварянето на заведенията от 1 февруари. 

Според тях в момента те са в неравностойна позиция с ресторантите в хотелите, които работят.

„Искаме правилата да важат за всички и да работим. Защо всички други в държавата могат да работят, но не и ние?“, попитаха протестиращи.

Другите им искания са свързани с изплащането на компенсациите за служителите от затворените бизнеси.

„Доколкото разбрахме днес е започнало изплащането на компенсациите от НАП към бизнеса и то една седмица е започнало ударно изплащане към служителите, така че срокът от 31 януари ще бъде спазен от министър Сачева. Остава искането ресторантите да отворят от 1 февруари, а от 1 януари нощните заведения“, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Протестиращите са решени да останах следващите няколко часа под прозорците на властта, за да ги чуят управляващите.

Макар да са се събрали много хора, напрежение няма, а протестиращите превръщат демонстрацията си в парти.

Любителски кадри показаха как на един от прозорците на Народното събрание за малко се показва лидерът на НФСБ Валери Симеонов, отправя жест към присъстващите и затваря.

Пред bTV той коментира, че не е показвал среден пръст на протестиращите.

„Питам ги къде ви е акълът, защото се чуват викове „боклук“. При положение, че аз ви подкрепям. Не ми е в стила да показвам средни пръсти“, коментира Симеонов.