Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит за съответствие на обществените поръчки, възложени на "Автомагистрали" ЕАД в периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г.

Проектът за решение е на ПГ "БСП за България". От левицата посочват, че дружеството отказва да внесе необходимата яснота за цени, изпълнение и усвояването на отпуснатите средства.

Срокът за извършване на проверката е до 31 март догодина, а за внасяне на доклада в Народното събрание - 30 април 2021 г.

В момента дружеството е изпълнител едновременно по седем договора, по информация на министъра на регионалното развитие.

Всеки един от тях е с голям обем дейности, отговорности и съответно изисква голям човешки и технически ресурс, пише в мотивите.

Това поставя въпрос дали "Автомагистрали" имат необходимия капацитет, ползва ли подизпълнители, трети лица в т.ч. на граждански договори.

С одита трябва да се установи дали са спазени условията за възлагане и дали е обезпечено изпълнението на тези значими обществени поръчки.

"Обезпокоени сме, че "Автомагистрали" изпълнява седем договора за близо 4 млрд. лв., при положение че тази държавна фирма няма необходимия капацитет да осъществява толкова много договори", уточни Румен Гечев, един от вносителите на проекта за решение, цитиран от БТА.

В обхвата на проверката трябва да бъдат включени всички поръчки за периода, уточнява той.