Парламентът създаде временна анкетна комисия по казуса с НДК. Решението беше прието със 187 гласа „за” и нито един „против”.

Комисията ще работи за установяване на факти и обстоятелства при изразходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС. Неин председател стана Диана Йорданова от ГЕРБ.

Създаването на комисията е по предложение на БСП, но в предаването „Тази сутрин” по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че от партията нямат нищо против да се направи такава комисия.

„Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение, защото вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комисия и всичко това, което се изнесе в публичното пространство по председателството и по ремонтните дейности в НДК са вашата възможност да създадете фалшиви новини”, обясни в парламента Цветанов.

„Къде видяхте фалшивата новина? В това, че прокуратурата разследва и има досъдебно производство, в това, че Лиляна Павлова желае да уволни г-н Боршош за некомпетентност, или за това, че той заяви, че върху него е оказван натиск да подписва обществени поръчки”, попита Драгомир Стойнев от БСП.

Беше прието предложението на Павел Христов от ГЕРБ комисията да е на пропорционален принцип от 19 членове – осем от ГЕРБ, шест от БСП, двама от "Обединените патриоти" , двама от ДПС и един от "Воля".

В проекта на БСП се предвиждаше комисията да е на паритетен принцип – по двама депутати от всяка група.

Левицата се притесни, че превесът на управляващите в комисията ще опорочи резултата от работата ѝ.  

Вижте още във видеото: