След кратък дебат, по предложение на партия ГЕРБ и относително широк консенсус, депутатите решиха да намалят почти наполовина ваканцията си за коледните и новогодишни празници.

Вместо да почиват от 20 декември до 10 януари, те ще почиват само от Бъдни вечер до 2 януари. Мотивите им са следните - предстои приемането на много закони, сред които и ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс.

Денят започна с основополагащия въпрос - колко да е дълга ваканцията. Дали както е по правилник от 22 декември до 10 януари или да е съкратена от Бъдни вечер до 2 януари.

„Тъй като все още не знаем колко ще е дълъг животът на този парламент, а има изключително много теми, които следва да се обсъдят в пленарна зала, считам, че два дни между коледните и новогодишните празници е предложението ми да бъдат единствените почивни дни извън официалните почивни дни. Надявам се, че през това време ще осмислим за пореден път кое е важно за страната ни и кое не", заяви Десислава Атанасова.

Повечето партии подкрепиха идеята, като изтъкнаха различни законопроекти, например Изборния кодекс.

„Предполагам тогава ще влезе и ветото на президента. Мисля, че този петък ще се разгледа", коментира Ахмед Ахмедов от ДПС.

„Очаквам до зала да стигнат измененията в Търговския закон, които дават втори шанс на търговците, на лицата със свободни професии. Също така, знаете, че е внесен законопроектът за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие, който среща широка подкрепа и има необходимост от него и още много други закони“, отбеляза Надежда Йорданова.

Някои групи се колебаеха и гласуваха разнопосочно.

„Как гласувахме? Нали гласувахме всеки по съвест - тоест и така, и иначе. Моето лично мнение е, че трябва да  работим колкото може повече“, заяви Стефан Янев.

Възраждане“ бяха категорично против.

„Този състав на Народното събрание е буквално мъртво роден и колкото по бързо се разпусне, толкова по-добре“, каза Искра Михайлова от „Възраждане“.

Така първият работен ден на парламента за 2023 г. ще е на 3 януари.