Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. 98 депутати го подкрепиха, а 51-ма го отхвърлиха. Петима се въздържаха.

По-късно народните представители подкрепиха и бюджета на общественото осигуряване.

Проектобюджетът на НЗОК беше подкрепен от групите на ГЕРБ, Реформаторския блок и "Български демократичен център-Народен съюз". Част от депутатите от Патриотичния фронт бяха "за", други се въздържаха. От БСП и ДПС бяха против проектобюджета на Касата. АБВ също не го подкрепиха, а един депутат от групата се въздържа. "Атака" не участваха в гласуването.

По време на дебатите министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов призова да се подкрепи бюджета на Здравната каса за догодина, защото неприемането му ще означава по-малко пари в системата поне за първата половин година. Като друг аргумент той посочи, че всяко едно от решенията, които се предлагат за увеличение на определени пера от бюджета, свързани с допълнителни услуги, ще трябва да бъдат отложени. Според министъра в оставка не бива да се пипа размерът на задължителната здравноосигурителна вноска и тя да се разделя.

Предвидените приходи и трансфери в бюджета на НЗОК са 3,45 млрд. лв. За здравноосигурителни плащания се отделени 3,03 млрд. лв., което е с 222,8 млн. лв. повече от 2016 г.

Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е около 6,2 млн. души.

По-късно беше одобрен и бюджетът за общественото осигуряване. Той беше подкрепен от 77 народни представители, „против“ бяха 37, а „въздържали се“ – 19.

Проектът мина с гласовете основно на ГЕРБ и Реформаторския блок, с изричното предупреждение, че не бива между двете четения да се правят популистки промени. Най-сериозни спорове предизвика идеята на Патриотичния фронт минималната пенсия да се увеличи от 160 на 300 лева.

Парите за това можело да дойдат от орязване на инвалидните пенсии, раздадени на хора, които не ги заслужават.

„От 500 000 лица 190 000 са с инвалидност над 90%, което значи, че нищо не могат сами да правят, не могат да се обслужват, но се оказа, че голямата част от тях светнаха с трудови договори, регистрирани в НАП”, поясни Димитър Байрактаров от ПФ.

Не може да лишим всички инвалиди от пенсии, категорична беше обаче социалният министър в оставка Зорница Русинова.

С проекта се предлага диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се да се увеличи съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв., съобразно облагаемия им доход за 2015 г.

От 1 януари 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,1 на 1,126. От 1 юли 2017 г. пенсиите, отпуснати през предходната година, ще се преизчислят с този коефициент, което ще ги увеличи с 2,4 на сто. От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв.

В рамките на дебата от парламентарната група на БСП заявиха, че няма да подкрепят бюджета на държавното обществено осигуряване. Мариана Тодорова от АБВ посочи, че АБВ няма да подкрепи бюджета на ДОО за 2017 г. Според нея е редно следващото легитимно избрано правителство да избере с какъв бюджет да работи.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова добави, че с проекта за бюджет за 2017 г. на ДОО правителството продължава две основни цели и политики – стабилитет на пенсионно-осигурителната система и поетапно повишаване на размера на пенсиите.