Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за изтребителите F-16 Блок 70. Дебатите по ветото продължиха малко над 2 часа.

„За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни депутати, „Против“ – 73 и „Въздържали се“ – 3.

Снимка: btvnovinite.bg

От левицата започнаха дебата с аргумента, че машините, които България ще купи са по-скъпи от предложените на Бахрейн и Словакия. Според БСП – за същите пари сме можели да купим двойно повече европейски самолети.

„Самолет за 200 млн. щатски договора е с гаранция 6 месеца. Нали отиваме да получим собствеността в САЩ и ще се обучаваме там, тук получаваме – без гаранция, гаранцията отлита като щъркелите наесен към египетските пирамиди”, коментира Румен Гечев от БСП.

От управляващото мнозинство контрираха, че договорите са еднотипни за всички държави, които купуват въоръжение от САЩ.

„Фалшиви новини – договорът е стандартен. 179 страни са се съгласили на тях. Германското и гръцкото правителство са се съгласили на същите условия. Вътре има гаранции и неустойки, има всичко. Цената на самолета е с въоръжение под 100 млн. долара. Нека не заблуждаваме хората”, заяви ХРИСТО Гаджев от ГЕРБ.

От ДПС заявиха, че става въпрос за сигурност. От ВМРО атакуваха мотива на президента да върне договорите, за да се получи широк обществен консенсус по сделката. 

По договор първите самолети пристигат у нас в средата на 2023 г., а последните два в началото на 2024 г.. Цената от 2.2 млрд. лв. без ДДС се плаща авансово

Пълна оперативна готовност самолетите трябва да имат на петата година от сключването на договора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!