Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев и повторно гласува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщава БГНЕС. 130 депутати гласуваха „за”, 46 – „против“ и нито един въздържал се. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

БСП и ДПС подкрепиха ветото и гласуваха против промените.

„Това не е данък, а глоба. За вас и вашата политика, всички бедни са замърсители, а всички богати – инвеститори. Това не е вярно!“, заяви Крум Зарков от левицата.

„Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Държавният глава върна някои от текстовете за ново разглеждане в зала и изрази несъгласие с разпоредбите относно данъка върху моторните превозни средства. Според Радев новата уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

С гласуваните на 7 ноември 2018 г. законови промени, депутатите решиха данъкът върху колите да се определя по нова формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. Така собствените на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози, а увеличението ще бъде с до 30%.

Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея, смята президентът Радев, според когото новите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.