Парламентът отхвърли предложението на БСП минималната работа заплата да се определя в размер на 50 на 100 от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, но считано от 1 юли.

По този начин тя щеше да се увеличи между 850 и 890 лева. Това, според вносителите от левицата, ще компенсира доходите заради растящите цени и инфлацията.

124 депутати гласуваха "против", а "за" - 22, въздържаха се 31. "Възраждане" не участваха в гласуването. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ гласуваха "против".

Социалистите заявиха, че е безспорна необходимостта от подкрепа на работещите на минимална работна заплата и доходите на гражданите заради растящите цени и инфлацията, които реално намаляват определената от странното правителство минимална работна заплата от 780 лв.

За Тома Биков от ГЕРБ-СДС предложението е „вредно”. „Да дадем възможност на икономиката да заработи парите, които българските граждани, работещите и онези, които имат нужда от помощ, да получат. Това, което вие предлагате е сметката да се плати, пак от работещите“, каза той.

Георги Ганев от ПП-ДБ коментира, че повишаването на минималната работна заплата ще обрече общините на тежко положение. „Всички общини, които плащат минимални работни заплати и които нямат бюджет за тази година, ще изпаднат в доста затруднено положение”, посочи той.

„Днес трябва да гласуваме този закон, защото другата седмица господин Асен Василев ще започне да готви бюджета за 2023 и 2024 година. Ако днес приемем този закон, той ще включи в бюджета за следващата година разчетите за увеличението на минималната заплата и в общини, и в държавни служби, където има хора на минимална заплата“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.