“Възраждане“ поиска смъртно наказание за министъра на отбраната Тодор Тагарев, след като народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър".

При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати. 53 гласуваха "против", а петима бяха "въздържал се". При прегласуването 148 народни представители гласуваха "за", 54 " против", а петима се въздържаха.

Договорът предвижда закупуване на 183 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини. Бронетранспортьорите ще струват малко над 2,5 милиарда лева. Парите за машините ще бъдат осигурени от държавния бюджет в разсрочено плащане до 2027 година.

По време на дебата Румен Гечев от БСП каза, че цената в договора е прогнозна и на практика няма как да знаем дали тази тя няма да се вдигне.  Според него ние подписваме празен чек, и призова прокуратурата "много да внимава с тази сделка".

"Такива унизителни договори в друга страна в Европа и държава членка в НАТО не подписва", категоричен е той. Гечев смята, че това не е договор, а е изпратена "заповед на баламите в тази държава".

Депутатът от БСП подчерта, че българската армия трябва да се въоръжи, но не по този начин и с такива срамни договори.

Николай Дренчев от "Възраждане" също смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на такъв. Според него ще похарчим "едни пари по много хазартен начин".

Ивайло Чорбов от "Възраждане" пък коментира, че Тагарев заслужава смъртно наказание. "Смятам, че за в бъдеще, ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че САЩ работи по този начин и с такива договори с 60 страни по целия свят. Той подчерта, че в договора има ясни срокове и напомни, че договорът предвижда и индустриално сътрудничество. Тагарев заяви, че са договорили най-добрите условия за нашата страна.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави правителство, което е придвижило инвестиционен проект. Според него това е много сложна сделка и само могат да поздравят кабинета, ако го реализират в срок.

"Ние купуваме от стратегически партньор. Ние не можем да поставяме под съмнение дали това е правилно, или не", смята той. Радев коментира, че има притеснение по отношение на капацитета на "Терем", където ще се извършват дейностите в бъдеще, но освен това открои като притеснение и за това дали имаме експерти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че сделката се корени в служебното правителство, а не в сегашното, и призова за снизходителност.