Парламентът обсъжда удължаването на Бюджет 2021 до края на март. Вносител на предложението е Министерският съвет.

Депутатите ще удължат действието на всички социални и икономически мерки до края на март, за да се даде време на Министерството на финансите да подготви проектобюджета за 2022 г. Очакванията са той да бъде готов до края на януари.

Дебатите

Кирил Ананиев заяви, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепят удължаването на Бюджет 2021.

"Свидетели сме на лоши практики по отношение на управлението на бюджетния процес. Удължаването се прави на един закон, който е внесен от правителството на ГЕРБ. Законът за бюджетите на трите институции започват на 1 януари и свършват на 31 декември. Тук се предвижда ретроактивно действие, което не е най-правилният начин за решаване на тези въпроси", заяви Ананиев.

„Не може на 1 януари да нямаш визия каква ще ти бъде приходната част до края на годината. Нашата парламентарна група не може да подкрепи това предложение. Все пак ние като конструктивна опозиция ще предложим текстове между първо и второ гласуване, които да подобрят качествено съдържанието на законопроекта“, каза още Кирил Ананиев.

Любомир Каримански от ИТН и председател на бюджетната комисия от своя страна каза, че пропуските, които според Ананиев са направени, могат да бъдат добавени между първо и второ четене.

„Провокацията на г-н Ананиев да си припомним дали съществува изобщо такъв случай и дали това е безпрецедентен случай на внасяне на бюджета, аз добре си спомням – единият такъв случай е 1993 г., другият е 1997 г. Това е фактологията. През 1997 г. бюджетът е приет чак на 1 юли. Тогава г-н Ананиев е бил част от МФ. Красимир Велчев е бил част от МФ през този период. Г-н Ананиев вероятно е внасял точно такива предложения, за които сега говори. Ясно е когато е прието коалиционното споразумение. В него ясно сме казали, че ще има актуализация“, заяви Каримански.

Депутати под карантина

Председателстващ днешното пленарно заседание е Кристиан Вигенин. Той ще замести председателя на Народното събрание Никола Минчев, който е под карантина след положителен тест за COVID-19, направен след заседанието на КСНС.

Осем народни представители участват в заседанието дистанционно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!