Депутатите гласуват на първо четене актуализацията на бюджета за тази година.

От ИТН  обяви, че ще подкрепят бюджета на първо четене и ще направят предложения за различни промени между първо и второ четене. 

На сериозна дискусия до момента в НС беше подложена решението да се даде възможност да се изтегли нов дълг от 3 милиарда лева, за да се осигури плащането по стар заем догодина.

От ДБ призоваха бюджетът да бъде подкрепен, макар да не е ясно кой ще то изпълнява.

Вчера вечерта депутатите приеха промените в бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Здравната каса. При обсъждането на парите за НЗОК народните представители почти стигнаха до бой.

В актуализацията на бюджета на ДОО е предвидено увеличение на пенсиите – с 10% от 1 юли плюс 60-те лв. COVID добавка, и с 8% средно от октомври. От октомври по-старите пенсиите ще нараснат с по-голям процент.

За да бъде финансирано това увеличение обаче трябва да бъде приета и актуализацията на държавния бюджет.

Какво предвижда актуализацията до този момент:

Икономическият растеж да падне до под 3%, инфлацията в края на годината да гони 12%.

Предвижда се още изтеглянето на допълнителен нов дълг от 3 милиарда лева, с който да се погасят плащания по стари задължения, които падежите им са следващата година. В актуализацията е заложено намаляване на данък добавена стойност на 9% за парно и газ и 0% върху хляба.

Там е записан още и антикризисния литър по скоро 25 стотинки на литър гориво. Отстъпка за гражданите дали всичко това ще се превърне във факт, предстои да разберем на 1 четене след това и на 2. 

Заявките са за множество предложения между първо и второ четене.