Народното събрание прие единодушно декларация относно подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Гласуваха 206 народни представители и всички бяха „за“.

Декларацията е била договорена на неофициална среща на партийните ръководства късно снощи и затова всички пет парламентарно представени партии са съвносители.

В текста в четири точки е записано, че Парламентът оценява положително усилията на двете правителства за финализиране на преговорите по договора и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни. Парламентът изразява готовност за ратифициране в най-кратки срокове.

Парламентът очаква Договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани, се посочва в документа.

С декларацията се предлага Министерският съвет да внася в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

За гласуването в НС пристигнаха премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева.

Снимка: БГНЕС

От парламентарната трибуна Борисов каза: „Убеден съм, че всеки от вас разбира, че е по-добре да има стабилна Република Македония, хората там да имат перспектива и за НАТО, и за ЕС“. След гласуването той благодари за подкрепата към правителството.

Пред bTV Захариева каза, че очаква в залата да има консенсус и благодари на парламентарните групи, защото така „даваме пример, че по важни национални приоритети и интереси се обединяваме“.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова коментира, че договорът за добросъседство и декларацията, който ще бъде приета, са исторически за България, коментира тя. По думите ѝ договорът е работен от много правителства последователно от различни цветове и е важен и за България, и за добросъседските отношения на Балканите.

ПГ на ДПС подкрепя усилията на правителството за установяване на добросъседски отношения и сключването на този договор, заяви Йордан Цонев. Отношенията между народите и държавите на Балканите са исторически обременени и емоционално мотивирани, каза той и допълни, че според ДПС това пречи на добрите взаимоотношения, на развитието на страните и добруването на народите.

Това е исторически момент, каза Волен Сидеров от Обединените патриоти. Признахме Македония първи, а трябваше да мине четвърт век, за да стигнем до съществена стъпка, коментира той. Ние не се държахме както трябва, а през това време наши съседки използваха положението, а ние малко си играехме на Сърдитко Петко, коментира той. По думите му отношението на сегашното правителство е прагматично.